A kognitív egészség javítása: 6 gyakorlat és játék

A kognitív egészség javítása: 6 gyakorlat és játék

Különféle csúcstechnológiás kognitív gyakorlatok állnak rendelkezésre olyan fizetős programokon keresztül, mint például a Lumosity. Az ilyen programok digitális alapú agygyakorlatokat kínálnak a legtöbb korosztály számára, különböző képességszinten.

Vannak azonban viszonylag alacsony technológiájú, alacsony költségű, hatékony lehetőségek is a kognitív erősítésre, amelyek a legtöbb ember számára elérhetőek némi találékonysággal és erőfeszítéssel. A Harvard Medical School ezek közül többet felvázolt (Godman, 2021), beleértve a következőket:

1. Tanulj egy új nyelvet
Ez segíthet a mentális mozgékonyságban, és neuroprotektív lehet, mivel egy új nyelv új kapcsolatokat hoz létre a neuronok között, ellenállóbbá téve őket a betegségekkel szemben (Kroll, Dussias, Bice és Perrotti, 2015).

2. Hallgass vagy készíts zenét
A zene több agyterületet aktivál, beleértve azokat is, amelyek az érzelmeket, a memóriát és a mozgást dolgozzák fel (Wan és Schlaug, 2010). Számos ingyenes online webhely létezik zenehallgatásra és zenetanulásra.

3. Kártyák, társasjátékok és elektronikus játékok
A kártyajátékok olcsó és szórakoztató módja a memória és a stratégiai készségek gyakorlásának. Az olyan társasjátékok, mint a Trivial Pursuit, memóriát fejlesztenek, míg az olyan játékok, mint a Monopoly, matematikai, pénzügyi és stratégiai készségeket fejlesztenek. A stratégiai és 3D-s kalandvideójátékokról kimutatták, hogy jelentős előnyökkel járnak a figyelem, a rövid távú memória és a reakcióidő szempontjából (Brilliant T, Nouchi és Kawashima, 2019).

4. Utazás
Legyen szó közeli vagy távoli úti célról, az utazás olyan új látnivalók, hangok és élmények elé állít bennünket, amelyek új kapcsolatokat hoznak létre a neuronok között, beleértve az úgynevezett „helysejteket” az agy memóriaáramköreiben (Eichenbaum, Dudchenko, Wood, Shapiro és Tanila,1999).

5. Kulturális tevékenységek
Nézzen meg filmeket, színdarabokat, menjen el verses felolvasásokra, múzeumi túrákra stb. Minél újabb és szokatlanabbak a választott időtöltés az Ön számára (például külföldi film megtekintése, új múzeum meglátogatása vagy egy korábban nem olvasott költő műveinek felfedezése), annál nagyobb kihívást jelentenek az agy számára és stimulálják azt, és annál több új kapcsolatot hoz létre az idegsejtek között (Park & Huang, 2010). A kultúra be- és újrakábelezheti az agyat. Ez a folyamat egész életünkön át folytatódik.

6. Rejtvények
A rejtvények célja az agy kihívása. A fejtörők az agy természetes hajlamaira támaszkodnak, a minták észlelésére, a sorozatok befejezésére és a problémák megoldására (Fissler et al., 2018). 

 

A kognitív fittség megőrzése idősebb korban


A fentebb javasolt támogató gyakorlatok és játékok továbbra is érvényesek a kognitív fittség fenntartására ahogy öregszünk, bizonyos megkötésekkel.

Csakúgy, mint bármely más populáció esetében, döntő fontosságú, hogy az idősebb felnőttek számára is olyan kihívást találjunk, amely „éppen megfelelő”, hogy az egyén képességeit stimulálják, de ne terheljék túl (Proffitt, 2016).

Például egy súlyos memóriaproblémákkal küzdő idős személy verbális memóriafeladata módosítható úgy, hogy a felidézendő szavak 6 elemes listáját tartalmazza a 12 elemes lista helyett. A felszólítások és jelzések serkenthetik a memóriát, és sikerélményt nyújthatnak az egyénnek.

Ha egy kognitív feladat túl könnyű, az nem fogja az ember képességeinek erősítését szolgálni. Ha túl kemény, fennáll annak a veszélye, hogy túlterheli az embert. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik súlyos Alzheimer-kórban szenvednek, amely az idősek leggyakoribb elbutulási állapota (Desai és Grossberg, 2001).

A megfelelő kognitív kihívás megtalálása az ilyen egyének számára lehetővé teszi számukra, hogy gyakorolják képességeiket és némi sikert tapasztaljanak, ahelyett, hogy túlterheltek és frusztráltak lennének.

Forrás: https://positivepsychology.com/how-to-improve-cognitive-function

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.