A melatonin, a magnézium és a cink hatása az elsődleges álmatlanságra az olaszországi tartós ápolási intézményekben: kettős vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat

A melatonin, a magnézium és a cink hatása az elsődleges álmatlanságra az olaszországi tartós ápolási intézményekben: kettős vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat

Célok: Annak megállapítása, hogy a melatonin, magnézium és cink éjszakai adagolása javítja-e az elsődleges álmatlanságot a tartós ápolási intézményben lakóknál.


Tervezés: Kettős vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat.
Helyszín: Egy tartós ápolási intézmény az olaszországi Paviában.
Résztvevők: Negyvenhárom elsődleges álmatlanságban szenvedő résztvevő (22 a kiegészített csoportban, 21 a placebo csoportban), 78,3 ± 3,9 évesek.


Beavatkozás: A résztvevők étrend-kiegészítőt (5 mg melatonint, 225 mg magnéziumot és 11,25 mg cinket, 100 g körtepéppel keverve) vagy placebót (100 g körtepép) szedtek minden nap 8 héten keresztül, 1 órával lefekvés előtt.


Mérések: Az elsődleges cél az alvásminőség értékelése volt a Pittsburgh-i alvásminőségi index segítségével. Az Epworth Sleepiness Scale, a Leeds Sleep Evaluation Questionnaire (LSEQ), a Short Insomnia Questionnaire (SDQ) és egy validált életminőség-mérő eszköz (Medical Outcomes Study 36 item Short Form Survey (SF-36)) adták be. másodlagos végpontok. A teljes alvásidőt hordható karszalag alakú érzékelővel értékelték ki. Az összes mérést a kiinduláskor és 60 nap után végezték el.


Eredmények: Az étrend-kiegészítő lényegesen jobb általános PSQI pontszámot eredményezett, mint a placebo (a csoportok közötti különbség a kiindulási PSQI pontszámhoz képest = 6,8; 95%-os konfidencia intervallum = 5,4-8,3, P<0,001). Ezen túlmenően az LSEQ mind a négy tartományában (könnyű elalvás, P<001; alvásminőség, P<001; másnaposság alvásból való ébredéskor, P=0,005; éberség és viselkedési integritás) a szignifikáns javulás a következő. reggel, P=.001), az SDQ pontszámban (P<.001), a teljes alvásidőben (P<.001) és az SF-36 fizikai pontszámban (P=.006) arra utalnak, hogy a kezelés jótékony hatással volt a az alvás helyreállító értéke.


Következtetés: Úgy tűnik, hogy az éjszakai melatonin, magnézium és cink adása javítja az alvás minőségét és az életminőséget az elsődleges álmatlanságban szenvedő, tartós ápolási intézményben élőknél.


Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21226679/

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.