Cselekvő szülőknek: Hasznos tanácsok ADHD-s gyermeked étkezésének optimalizálására

Cselekvő szülőknek: Hasznos tanácsok ADHD-s gyermeked étkezésének optimalizálására

Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egyre gyakoribb diagnózis a gyermekek körében. A betegség kezelésében nagy szerepet játszik a megfelelő táplálkozás, az étrend-kiegészítők, az alvás és a mozgás. Ebben a cikkben hasznos tippeket adunk az ADHD-s gyermeket nevelő szülők számára, hogy hatékonyan segíthessék gyermekeik fejlődését és boldogulását az étrenden keresztül.

Az ADHD-s gyermekek szülőinek egyik legnagyobb nehézsége a gyermekük étkezésével kapcsolatban az lehet, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a tápanyagokban gazdag, egészséges ételek és a gyermek ízlésének megfelelő ételek között. A gyerekek gyakran válogatósak lehetnek, ami még nehezebbé teszi a szülők számára, hogy biztosítsák számukra a megfelelő tápanyagokat és energiát.

Emellett az ADHD-s gyermekek gyakran impulzívak, és hajlamosak lehetnek a cukros, magas kalóriatartalmú ételek és italok fogyasztására, amelyek rövid távú energialöketet adnak, de hosszú távon nem előnyösek a koncentrációra és a viselkedésre.

Ezen kívül a szülőknek figyelemmel kell kísérniük a gyermekük étkezési szokásait és a bevitt tápanyagokat, hogy kizárják az érzékenységet vagy allergiát okozó ételeket, amelyek negatívan befolyásolhatják a gyermek ADHD-s tüneteit.

A megfelelő táplálkozás nagyon fontos az ADHD-s gyerekek számára, hiszen pozitív hatással lehet a koncentrációra, az energiaellátásra és a viselkedésre. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük a táplálkozási tanácsokat és azok indoklását az ADHD-s gyermeket nevelő szülők számára.

 

Javasolt élelmiszerek és rutinok

1. Teljes kiőrlésű gabonafélék

Az egészséges szénhidrátok, mint amilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, stabilizálják a vércukorszintet, ami javítja a figyelmet és a koncentrációt. A teljes kiőrlésű gabonafélék gazdagok rostban, amely segít az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.

2. Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek támogatják az agy egészséges működését. Az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, mint például a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek, segítenek az agysejtek védelmében a káros szabad gyökökkel szemben, és elősegítik a gyulladás csökkentését.

3. Omega-3 zsírsavak

A halolajban, lenmagban és diófélékben található Omega-3 zsírsavak elősegítik az agysejtek kommunikációját és csökkentik a gyulladást. Az Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a neuronok megfelelő működéséhez, és ezzel javítják a koncentrációt, a tanulási képességeket és a viselkedést. Emellett az Omega-3 zsírsavak támogatják a szív- és érrendszeri egészséget, valamint az immunrendszer működését.

4. Fejlesztő tápanyagok: vas, cink és magnézium

Vas: A vas hozzájárul az agy oxigénellátásához és az energiaellátásához, ami javíthatja a koncentrációt és a figyelmet. Vashiány esetén fáradtság és figyelemzavar léphet fel, ezért fontos a vashiány kizárása az ADHD-s gyerekek esetében. A vörös húsok, zöldségek, hüvelyesek és gabonafélék jó vasforrások.

Cink: A cink szerepet játszik az agysejtek optimális működésében és az immunrendszer erősítésében. Egyes kutatások szerint a cinkhiány összefüggésbe hozható az ADHD tüneteivel. A cinkben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a húsok, a halak, a diófélék és a hüvelyesek.

Magnézium: A magnézium segít az idegrendszer működésében, és nyugtató hatása lehet. Magnéziumhiány esetén a gyerekek nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek lehetnek, és alvási problémáik is lehetnek. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

5. Megfelelő fehérjebevitel

A fehérjék az agysejtek építőkövei, és elősegítik a tápanyagok szállítását az agyban. A fehérjékben található aminosavak fontos szerepet játszanak a neurotranszmitterek termelésében és az agy kémiai egyensúlyának fenntartásában. A fehérjebevitel segíthet a vércukorszint stabilizálásában és a jóllakottság érzésének fokozásában, ami hozzájárulhat a koncentráció és a figyelem javulásához. A húsok, a halak, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek és a diófélék mind jó fehérjeforrások.

6. Folyadékfogyasztás

A megfelelő hidratáltság fontos az egészséges agyműködéshez és a test egészének jólétéhez. A testünk és az agyunk nagy része vízből áll, és a víz számos fontos funkciót lát el a szervezetben, például a hőmérséklet szabályozását, a tápanyagok szállítását és a méregtelenítést. A dehidratáció hatással lehet a kognitív funkciókra, beleértve a figyelmet, a koncentrációt és a memóriát is.

Egy 2012-es tanulmány szerint a gyermekek, akik nem fogyasztottak elegendő vizet, rosszabbul teljesítettek kognitív teszteken, mint azok, akik megfelelően hidratáltak voltak. A folyadékfogyasztás szabályozása különösen fontos az ADHD-s gyermekek számára, akiknél a figyelem és a koncentráció problémái előfordulhatnak.

7. Rendszeres étkezés

A rendszeres étkezés segít a vércukorszint szabályozásában és a figyelem fenntartásában, ami különösen fontos az ADHD-s gyermekek számára. A vércukorszint-ingadozás befolyásolhatja a figyelmet, a koncentrációt és az energiaszintet. Az étkezések közötti hosszabb időszakok alacsony vércukorszintet eredményezhetnek, ami fáradtságot és figyelemhiányt okozhat.

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres étkezés javította az ADHD-s gyermekek figyelmét és viselkedését, valamint a vércukorszint stabilitását. A tanulmány szerint a szülőknek és a gyermekeknek együtt kellene dolgozniuk azon, hogy egyensúlyt teremtsenek az egészséges táplálkozás és a rendszeres étkezések között, hogy elősegítsék a gyermekek koncentrációját és figyelmét az iskolában és otthon.

Amit érdemes kerülni:
1. Mesterséges édesítőszerek: Kerüljétek, mert az ADHD-s gyerekek érzékenyebbek lehetnek rájuk, és fokozhatják a tüneteiket.
2. Mesterséges színezékek: Kerüljétek, mert egyes kutatások szerint összefüggésbe hozhatók az ADHD tüneteinek súlyosbodásával.
3. Tartósítószerek: Kerüljétek, mert allergiás reakciókat válthatnak ki, ami ronthatja az ADHD-s gyermek állapotát.
4. Magas cukortartalmú élelmiszerek: Kerüljétek, mert hirtelen vércukorszint-ingadozást okozhatnak, ami befolyásolja a figyelmet és a koncentrációt.
5. Koffein: Kerüljétek, mert fokozhatja az ingerlékenységet és a nyugtalanságot az ADHD-s gyerekeknél.
6. Transzzsírok: Kerüljétek, mert hosszú távon negatívan befolyásolhatják az agy egészségét és a szív- és érrendszeri állapotot.
7. Egyszerű szénhidrátok: Kerüljétek, mert nem biztosítanak tartós energiát, és befolyásolhatják a vércukorszintet és a koncentrációt.
8. Nagy mennyiségű tejtermék: Kerüljétek, ha a gyermek tejcukor-érzékeny vagy tejfehérje-allergiás, mert ez ronthatja az ADHD tüneteit.
9. Glutén: Kerüljétek, ha a gyermek gluténérzékeny, mert a glutén fogyasztása súlyosbíthatja az ADHD-s tüneteket.

 

A megoldás az ADHD-s gyermekek szülői számára az étkezési kihívásokkal kapcsolatban több összetevőből áll:

 • Változatos, tápanyagokban gazdag étrend: A gyermek étrendjében biztosítsd a teljes értékű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, sovány fehérjék és egészséges zsírok megfelelő arányát.
 • Rendszeres étkezési időpontok: Az étkezési időpontok betartása segíthet fenntartani a gyermek energiaellátását és stabilizálni a vércukorszintjét, ami pozitív hatással lehet a koncentrációra és viselkedésre.
 • Egészséges alternatívák: Kínálj egészséges, ízletes alternatívákat a cukros, feldolgozott élelmiszerek helyett, amelyek vonzóak a gyermeked számára, ugyanakkor tápanyagokban gazdagok.
 • Hidratáció: Biztosítsd a megfelelő folyadékbevitelt, amely segíthet a koncentráció fenntartásában és az általános egészségi állapot javításában.
 • Élelmiszer-intolerancia vagy allergia kivizsgálása: Ha gyanítod, hogy a gyermekednek valamilyen étel okozhat érzékenységet vagy allergiát, konzultálj egy szakemberrel, és szükség esetén módosítsd az étrendjét.
 • Támogató légkör: Teremtsd meg a megfelelő környezetet az étkezésekhez, például csökkentsd a környezeti zajokat és zavaró tényezőket, valamint koncentrálj a család közös étkezéseire, hogy a gyermek megfelelő étkezési szokásokat alakíthasson ki.
 • Együttműködés szakemberekkel: Konzultálj orvosokkal, dietetikusokkal vagy táplálkozási szakértőkkel, hogy a legjobb étrendi és életmódbeli döntéseket hozhasd meg ADHD-s gyermeked számára.

Ezek a megoldások hozzájárulhatnak az ADHD-s gyermekek étkezési és életmódbeli kihívásainak kezeléséhez, elősegítve a jobb koncentrációt, viselkedést és általános jólétet.

Összefoglalás
 
Az ADHD-s gyermeket nevelő szülők számára a táplálkozási tanácsok betartása és a helyes étrend kialakítása segíthet javítani a gyermek figyelmét, koncentrációját és viselkedését. A megfelelő tápanyagok biztosítása és az egészségtelen összetevők kerülése elősegítheti az agy optimális működését és hozzájárulhat az ADHD tüneteinek enyhítéséhez. A fenti táplálkozási ajánlásokat követve, a szülők támogathatják gyermekeik fejlődését és növelhetik esélyeiket a sikeres és boldog élethez. Ne feledjük, hogy minden gyermek egyedi, ezért fontos az egyéni igények és érzékenységek figyelembe vétele a táplálkozási stratégiák kialakításakor. Az orvosokkal, dietetikusokkal és más szakemberekkel való konzultáció segíthet megtalálni a legmegfelelőbb étrendet az ADHD-s gyermek számára.

 

Mintaétrend

Hétfő:

 • Reggeli: zabkása friss bogyós gyümölcsökkel, mézzel és egy pohár vízzel
 • Tízórai: egy marék mandula és egy banán
 • Ebéd: grillezett csirkemell zöldborsópürével és barna rizzsel
 • Uzsonna: joghurt magokkal és apróra vágott gyümölcsökkel
 • Vacsora: sült hal zöldséges kölessel és egy pohár vízzel

Kedd:

 • Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér avokádóval és paradicsommal, egy pohár vízzel
 • Tízórai: egy almás szelet és egy pohár víz
 • Ebéd: marhapörkölt céklasalátával és teljes kiőrlésű kenyérrel
 • Uzsonna: sárgarépapálca hummusszal
 • Vacsora: rakott brokkoli teljes kiőrlésű tésztával és egy pohár vízzel

Szerda:

 • Reggeli: teljes kiőrlésű müzli natúr joghurttal és mézzel, egy pohár vízzel
 • Tízórai: egy körte és egy pohár víz
 • Ebéd: sült pulykamell párolt zöldségekkel és quinoával
 • Uzsonna: túró friss gyümölcsökkel és egy pohár vízzel
 • Vacsora: tökfőzelék sertéspörkölttel és teljes kiőrlésű kenyérrel

Csütörtök:

 • Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal és uborkával, egy pohár vízzel
 • Tízórai: egy narancs és egy pohár víz
 • Ebéd: lecsó teljes kiőrlésű rizzsel és kolbásszal
 • Uzsonna: natúr joghurt friss málnával és egy pohár vízzel
 • Vacsora: grillezett lazac párolt spenóttal és egy pohár vízzel

Péntek:

 • Reggeli: túrós táska és egy pohár víz
 • Tízórai: vegyes gyümölcsök és egy pohár víz
 • Ebéd: csirkepaprikás teljes kiőrlésű tésztával és uborkasalátával
 • Uzsonna: zöldturmix (spenót, alma, banán, víz)
 • Vacsora: zöldséges omlett és egy pohár vízzel

Szombat:

 • Reggeli: joghurt, friss gyümölcsökkel és mézzel, egy pohár vízzel
 • Tízórai: egy banán és egy pohár víz
 • Ebéd: töltött paprika paradicsommártásban, barna rizzsel és egy pohár vízzel
 • Uzsonna: kókusztejes chia puding, friss áfonyával
 • Vacsora: sült csirkecomb zöldbabfőzelékkel, teljes kiőrlésű kenyérrel és egy pohár vízzel

Vasárnap:

 • Reggeli: teljes kiőrlésű palacsinta friss eperrel és egy pohár vízzel
 • Tízórai: sárgarépapálca és egy pohár víz
 • Ebéd: marharagu tönkölytésztával és egy pohár vízzel
 • Uzsonna: túrógombóc, natúr joghurttal és egy pohár vízzel
 • Vacsora: halleves teljes kiőrlésű kenyérrel és egy pohár vízzel

Ez a mintaétrend a cikkben leírt ajánlásokon alapul, figyelembe véve az egészséges táplálkozást, a változatos étrendet és az ADHD-s gyermekek számára fontos tápanyagokat. Fontos azonban, hogy az egyes gyerekek igényei eltérőek lehetnek, ezért az étrendet személyre szabottan kell összeállítani.

Források:

 1. Edmonds CJ, Jeffes B. (2009). "Does having a drink help you think? 6-7-Year-old children show improvements in cognitive performance from baseline to test after having a drink of water." Appetite. 2009 Dec;53(3):469-72. doi: 10.1016/j.appet.2009.10.002. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19808071/

 2. Wesnes KA, Pincock C, Richardson D, Helm G, Hails S. (2003). "Breakfast reduces declines in attention and memory over the morning in schoolchildren." Appetite. 2003 Dec;41(3):329-31. doi: 10.1016/j.appet.2003.08.009. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14637306/

 3. Konikowska K, Regulska-Ilow B, Rózańska D. (2012). "The influence of components of diet on the symptoms of ADHD in children." Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. 2012;63(2):127-34. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22928358/

 4. Rucklidge JJ, Eggleston MJF, Johnstone JM, Darling K, Frampton CM. (2019). "Vitamin-mineral treatment improves aggression and emotional regulation in children with ADHD: a fully blinded, randomized, placebo-controlled trial." Journal of Child Psychology and Psychiatry. 2019 Mar;60(3):232-246. doi: 10.1111/jcpp.12964. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30468562/

 5. Pelsser LM, Frankena K, Toorman J, et al. (2017). "Diet and ADHD, Reviewing the Evidence: A Systematic Review of Meta-Analyses of Double-Blind Placebo-Controlled Trials Evaluating the Efficacy of Diet Interventions on the Behavior of Children with ADHD." PLoS One. 2017 Jan 25;12(1):e0169277. doi: 10.1371/journal.pone.0169277. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28121994/

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.