Hogyan lehet javítani a kognitív funkciót

Hogyan lehet javítani a kognitív funkciót

Az első követendő elv az optimális kognitív egészség szempontjából az egészséges test/agy jelentőségének felismerése.

A Harvard Medical School kutatói hat kulcsfontosságú tényezőt említettek az egészséges test/agy megőrzésében (a Harvard Health Publishing, 2021-ből):

1. Gyümölcsökben, zöldségekben és gabonákban gazdag növényi alapú étrend
2. Rendszeres testmozgás
3. Jó alvási szokások
4. Stresszcsökkentés
5. Társadalmi szerepvállalás
6. Kihívás az agyadnak

A Harvard kutatói hangsúlyozzák e tényezők együttes kezelésének fontosságát, mivel erősítik egymást, és optimális agyi és kognitív egészséget eredményeznek.

Az első négy tényező – az étrend, a testmozgás, az alvás és a stresszcsökkentés – a kognitív egészség közvetett támogatásának tekinthető. Együtt képviselik az „ép testben ép lélek” elvet.

Az utolsó két tényező, a szociális interakció és az agy kihívása, közvetlenebbül érinti a megismerést.

A társas interakció olyan módon stimulálja az agyat és olyan kihívást jelent az agy számára, ahogy a magányos tevékenységek nem képesek. Számos készségre támaszkodik, mint például az arcok és gesztusok vizuális-térbeli feldolgozása, mások motivációira való következtetés, a társadalmi normák szerinti viselkedéssel kapcsolatos döntéshozatal stb.

Úgy tűnik, hogy a szélesebb és összetettebb közösségi hálózatokkal rendelkező egyének nagyobb vagy fejlettebb amygdalával és a kapcsolódó agyi struktúrákkal rendelkeznek (Bickart, Wright, Dautoff, Dickerson és Barrett, 2011).

Az amygdala és a kapcsolódó struktúrák mély agyterületek, amelyek kulcsfontosságúak az érzelmek szabályozásában és a memória tárolásának megkönnyítésében. Ez és hasonló tanulmányok erős összefüggést sugallnak a szociális interakció és az agy egészsége között ezeken a döntő területeken.

A közösségi hálózat fenntartása vagy bővítése tehát hozzájárulhat az agy és a kognitív képességek általános egészségének biztosításában.

Az agy speciális tevékenységekkel való kihívása a második, közvetlenebb eszköz a kognitív egészség felé. Következő cikkünkben példákat mutatunk a kognitív gyakorlatokra és játékokra.

Forrás: https://positivepsychology.com/how-to-improve-cognitive-function/

Retour au blog

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.